petek, 27. december 2013

Reševanje podatkov iz strežnikov

Današnja moderna tehnologija je prinesla mnogo različnih vrst računalnikov, strežnikov ter drugih naprav, brez katerih si življenja pravzaprav ne bi znali predstavljati. Vsi tisti, ki imate v lasti spletno stran, potrebujete strežnik. Velikokrat ljudje vzamejo v strežnik v najem, medtem, ko imajo nekateri lastne strežnike. Vse je odvisno od potreb. Vseeno pa se lahko zgodi, da kaj hitro ostanemo brez podatkov. Strežnik vas lahko pusti na cedilu, vendar pa morate pri tem tudi nekaj ukrepati. Strežnik namreč hrani mnogo različnih podatkov, ki nikakor ne smejo ostati izgubljeni. Vse delo je lahko popolnoma zaman, če iz strežnika ne poberemo oziroma obnovimo vseh podatkov.


Obnova oziroma reševanje podatkov iz strežnika nikakor ni lahko delo. Vedeti moramo, da morajo zadevo opravljati profesionalci. Izguba oziroma okvara podatkov lahko nastopi kot posledica strojne okvare, izpada električne energije, mehanskih poškodb diska ali pa celo namernega brisanja podatkov. Kakorkoli že, izgubljene podatke je potrebno na nek način rešiti in pridobiti nazaj. Bistvenega pomena ponavadi je, da jih čim prej obnovimo, da lahko naprej nemoteno delamo.

Reševanje podatkov imenujemo tudi restavriranje podatkov, vendar pa se izraz redkeje uporablja. Izhaja iz angleškega izraza 'restore', ki pomeni obnova. Ravno zaradi izgube podatkov strokovnjaki opozarjajo, da je potrebno imeti dober 'back up'. Tako nas morebitna okvara strežnika ne prizadene. Velikokrat pa se zgodi, da se učimo iz lastnih napak, zato so ogroženi tudi podatki. Dandanes obstaja mnogo različnih podjetij, ki nudijo reševanje podatkov iz strežnikov. Vsekakor gre za dolg ter izjemno zapleten postopek. Najprej strokovnjaki preverijo, kaj se je pravzaprav zgodilo in kako je do nastale situacije prišlo. Kasneje skušajo najti ter obnoviti podatke. Velikokrat se lahko zgodi, da podatkov ne moremo obnoviti v celoti. V tem primeru se moramo sprijazniti s tem, kar smo uspeli rešiti.


Vsekakor pa je še enkrat potrebno poudariti, da moramo vedno znova imeti kopijo podatkov na drugem strežniku, ki ni vezan na okvarjenega ali pa na drugem disku. Kakorkoli že, pri reševanju podatkov iz strežnikov izberite le najbolj kvalitetnega izvajalca.

Ni komentarjev: