ponedeljek, 6. november 2017

Kako naj se znebim virusov?


Kljub previdnosti pri uporabi interneta in sprejemanju elektronske pošte oziroma odpiranju datotek, virusi še vedno okužijo veliko računalnikov. Nimam pojma, kako se jim uspe prebiti čez vse požarne zidove in zaščito antivirusnih programov, a jim to vedno znova nekako uspe. Včasih pa antivirusni program najde virus, a ga ne zna izbrisati. Tako veste, da je računalnik okužen, a vam to prav nič ne pomaga. Virus je še vedno prisoten na njem. V zadnjem času so se še posebej razpasli izsiljevalski virusi. Takšni virusi okužijo računalnik in hkrati preprečijo dostop do podatkov na njem. V zameno za dostop pa od nas zahtevajo denar. Takšni virusi so še posebej trdovratni in edino, kar pomaga proti njim, je profesionalno odstranjevanje virusov ter čiščenje diska.








Tudi disk je treba včasih pospraviti



Ko kupimo nov računalniški disk, nanj navadno takoj skopiramo vsebino starega diska. Nato pa se disk hitro začne polniti z našimi dokumenti, fotografijami, video posnetki ter različnimi programi ali aplikacijami. Zato je treba vsake toliko časa izvesti čiščenje diska. To pa je še posebej nujno takrat, kadar računalnik oziroma računalniški disk ne deluje več tako, kot bi moral. Čiščenje diska lahko pomaga pri zelo počasnem delovanju računalnika, lahko pa odkrije tudi viruse in druge vohunske ali zlonamerne programe. Ti med drugim tudi upočasnjujejo delovanje računalnika, zato je to eden od znakov, da je naš računalnik okužen.


Različni zlonamerni virusi pa lahko ne le upočasnijo delovanje računalnika, temveč tudi onemogočijo dostop do podatkov na njem ali jih celo uničijo. Zato moramo takoj, ko posumimo, da imamo na računalniku viruse, nujno ukrepati. Za čiščenje diska lahko do neke mere poskrbimo že sami doma. To je priporočljivo v primeru, ko nismo popolnoma prepričani, kaj je vzrok upočasnjenega ali okrnjenega delovanja. Za domače čiščenje obstajajo razni programi, prav tako pa je ob tem nujno disk pregledati tudi z antivirusnim programom.




Profesionalno čiščenje diska



V primeru, da čiščenje diska doma ne zadostuje, moramo računalnik odnesti na servis. Enako velja tudi v primeru, ko vemo, da imamo računalnik okužen z virusom, ki ga sami ne znamo odstraniti. Nujno je, da okužen računalnik čim prej nesemo na servis, preden virus začne resnično škodovati našim podatkom. Profesionalno čiščenje diska poskrbi ne le za odstranjevanje vseh virusov in drugih škodljivih datotek, temveč tudi za veliko hitrejše in boljše delovanje vašega računalnika. Če hočete, da bi vaš računalnik bolje deloval, poskrbite za to, da bo na disku le tisto, kar res potrebujete!

Ni komentarjev: